Matkapurjehdus elämäntapana -bloggarin sarja Parhaat kohteet julkaistiin 2019 joulukalenterin muodossa. Portugalille kuuluvassa Madeiran saaristossa voi snorklailla, patikoida ja tutkia luontoa pitkään.

Teimme lasten kanssa pitkiä vaelluksia levadoilla. Madeira, 2018.

Madeiran saaristo

Muuan hyvin tuntemani purjehtija otti joskus aikoja sitten veneelleen suunnan Galiciasta lähes suoraan kohti Kanariaa, koska sehän oli suora viiva, Madeira näytti pieneltä saarelta isolla paperikartalla, sitä paitsi viiva ohitti sen, joten ei siellä tarvitse poiketa matkalla etelämmäs. Nykyään voi klikata karttaa niin lähelle, että jossakin vaiheessa siitä erottuu Portugalin Madeiran saariston pääsaari, muut saaret ympärillä, ja jossakin puolivälissä Madeiran ja Kanarian saaria kaksi pistettä, Selvagem-saaret. Kun purjehdin tämän mainitsemani purjehtijan kanssa sitten vihdoin Madeiran saaristoon, hän totesi, ettei kenelläkään saisi olla niin kiire etelään, että Madeirat jättäisi purjehduksellaan väliin.

Kuuleman mukaan Porto Santon rantahiekassa on terveyttä edistäviä mineraaleja, en tiedä onko, mutta fossiloituneita simpukoita löytyy kivettyneistä hiekkamuodostelmista, ranta oli geologisesti kiinnostava. Madeira, 2018.

Vierailimme kaikilla purjehdittavilla Madeiran saarilla, Porto Santossa, pääsaarella Madeirassa, sekä tietylle ajalle päivätyllä ankkurointiluvalla Desertas Grandella ja Selvagem Grandella. Kuvaavaa on, että kokonaisuudessaan vietimme Madeiran saaristossa kuukauden, harrastimme patikointia, snorklausta, sukellusharjoittelua, geologian opiskelua Porto Santon geologiareitin kohteissa sekä vulkaanisessa tietokeskuksessa Madeiralla, kasvien, lintujen ja sisiliskojen tutkimista. Minä opin snorklaamaan, vedenalainen maailma mureenoineen, hämähäkkirapuineen, mustekaloineen, meritähtineen ja kalanpoikasineen avautui minulle ensimmäistä kertaa. 

Snorklasimme paikallisen oppaan kanssa monta kertaa Porto Santon kohteissa, hän tiesi, missä lymyävät ravut ja mureenat, ja mustekala vaikutti tuntevan hänet. Tämä laskuvesiallas oli suosikkimme monimuotoisuudellaan. Madeira, 2018. 

Teimme päivävaelluksia monissa erilaisissa kohteissa. Porto Santo, 2018.

Kuuntelimme kolmena päivänä maailmanmusiikkifestivaalia, seurasimme jalkapallon MM-kisoja isolta näytöltä, näimme kahdet ilotulituskisat. Opimme tiettyjen lintujen käyttäytymisestä, kuinka ne vaeltavat kauas useaksi vuodeksi ja osaavat tulla takaisin pesimään synnyinkoloonsa. Kuulimme biologilta, miksi hän haluaa yöpyä teltassa autiosaarella, ja yöllä kuulimme syyn itsekin, lintujen meteli oli uskomaton.

Iltakiipeilyä vanteissa ja Funchalin ilotulituskilpailun seurantaa. Madeira, 2018.

Ihailimme eri delfiinejä veneemme laidalla, yksi delfiinilauma oli ilmeisesti oppinut, että delfiinisafariveneistä heitetään kalaa, mutta antoivat laumassa merkin, ja oli helppo ajatella, että ehkä huomasivat, ettei meidän veneestä kalaa tulekaan, kun lauma siirtyi merkistä nopeasti toisen veneen luo. Myös merikilpikonnia näkyi, ja pieniä valaita. Ja ne kukat, ehkä kukkien puolesta upein paikka tämä Madeiran pääsaari.

Madeiran saariston delfiinejä veneemme keulan alla, 2018.

Porto Santo, Madeira (2018)

 • purjehtijaystävällinen satama ja telakka
 • snorklausta ja päivävaelluksia
 • saaren voi kiertää esimerkiksi geologista reittiä pitkin, kohteet ovat karuudessaan vaikuttavia
 • pitkä hiekkaranta (harvinaista Madeiran muilla saarilla)
 • maalikaupasta löytyy sopivan pieniä purkkeja veneen signeerauksen aallonmurtajaan maalaamista varten
 • lautta pääsaarelle Funchaliin kahdesti päivässä

Vaellusreitillä Madeiran huipuilla. 2018.

Madeira (2018)

Funchal

 • aivan kaupungin keskustassa kaksi eri satama-allasta, joissa myös paikallisten veneitä ja veneyrittäjiä, kannattaa varata paikka etukäteen
 • tapahtumien keskipisteessä

Quinta do Lorde

 • kävimme sukelluskoulun snorklausretkellä ja lapset ensimmäisillä sukelluksillaan hyvän opettajan kanssa
 • autolla koko saari näppärästi saavutettavissa täältä käsin ilman pääkaupungin ruuhkia
 • hotellin palvelut käytettävissä lisämaksusta, mm. aamiainen, me kävimme hotellin altailla pulikoimassa
 • rauhallinen, pois pääkaupungin vilinästä

Snorklausretkellä nähtyä, Desertas Grande, Madeira 2018.

Desertas ja Selvagem Grande, Madeira (2018)

Vartioituja luonnonsuojelualueita, joille mahtuu kerrallaan vain pari venettä, jos sitäkään. Saarille voi ankkuroida erikseen anottavalla luvalla, jota haetaan tietylle aikaikkunalle. Mikäli saarilla ei niille päiville ole muita veneitä, lupa heltiää, jos on täyttä eli yksi vene jo paikalla, lupa voidaan antaa muille päiville. Luvan voi hakea paikan päällä Funchalissa tai Porto Santossa tai sitten netistä, katso ennen matkaasi ajankohtaiset ohjeet alueen viranomaisilta.

Desertas-saarelle saapumisen yhteydessä voi pyytää suullisen luvan rantautumiseen ja kiertää pienen luontopolun vartijan kanssa. Rapuja, lintuja, laskuvesiluolia, kaloja, munkkihylkeitä mahdollisuus nähdä, erittäin kirkas vesi.

Selvagem-saarten suuremman Selvagem Granden eteen voi ankkuroida luvan kanssa ja lisäksi vielä paikan päällä varmistaa, että ankkurointi onnistuu. Jos huono tuuri käy ja harvoin saarella käyvä yhteysalus sattuu paikalle, joudut väistymään. Henkilökunnan kanssa voi sopia opaskierroksesta, vain oppaan kanssa saarella on lupa kävellä, maissa ei voi muuten oleskella, eikä täällä ole oikeastaan rantaakaan. Opaskierroksella sinulle kerrotaan ainutlaatuisesta luonnosta lintuineen ja sisiliskoineen, kiipeät ylös ja näet upean maiseman sinistä merta silmänkantamattomiin.

Desertas-saaren ankkuripaikalta lähtö, Madeira 2018.

Keltanokkaliitäjä hautoo 54 vuorokautta. Linnun ihmeellinen elämänkaari opetettiin meille Selvagem Grande -saaren opaskierroksella. Madeira, 2018.